فورک بیت کوین یا ارزهای دیجیتال چیست؟

احتمالا این اسم زیاد به گوشتان رسیده است که مثلا فورکی با فلان اسم برای فلان ارز دیجیتال در روز مقرر اجرا خواهد شد. اما فورک چیست؟چرا برایمان اهمیت دارد؟ انواع آن چیست و تفاوت های آنها با یکدیگر چیست؟ آیا فورک تاثیری بر قیمت ارزهای دیجیتال دارد؟ آیا می توان با اطلاع از چگونگی کارکرد و زمان اجرای آن، درآمدی کسب کنیم؟ با ما همراه باشید تا به طور کامل به توضیح این موارد بپردازیم.
مروری برپیدایش بیت کوین
در اوایل ۲۰۰۹، توسعه دهنده و یا تیمی از توسعه دهندگان اسرار آمیز ارز دیجیتال تحت پوشش نام مستعار ساتوشی ناکاموتو در حال کار کردن بودند و اولین برنامه نرم افزاری را بیرون دادند که بیت کوین را پیاده سازی می کرد. از آن به بعد، بیت کوین نه تنها توجه زیادی را در سراسر جهان به خود جلب کرده بلکه الهام بخش صد ها ارز دیجیتال دیگر بوده است.
بسیاری از این ارز های دیجیتال از ویژگی هایی استفاده می کنند که از قبل در ذات برنامه و مفهوم اولیه ساتوشی بوده است. دیگران بیت کوین را به عنوان یک مدل در نظر می گیرند و آن را تعدیل کرده و یا سعی در بهبود آن می کنند. در بعضی موارد، بیت کوین گزینه های دیگری را گسترش داده که بر اساس همان برنامه و مفهوم زیربنایی هستند اما از نسخه اولیه مجزا هستند. در این موقعیت ها، بلاک چین بیت کوین با مسئله ای بنام فورک مواجه شده است که در آن بلاک چین خودش به چندین موجودیت مجزا تقسیم شده است.
در اثر این فرآیند ارز های دیجیتال مختلفی با نام های مشابه بیت کوین ظاهر شده اند که از آن جمله می توان بیت کوین کش (bitcoin cash)، بیت کوین گلد (bitcoin gold) و دیگران را نام برد. برای یک سرمایه گذار عادی ارز دیجیتال مشکل است که تفاوت بین این ارز های دیجیتال را تشخیص دهد و فورک های مختلف را در یک جدول زمانی ترسیم کند. در این مقاله، مروری بر مهمترین فورک های بلاک چین بیت کوین در چند سال گذشته خواهیم داشت.
اولین بلاک استخراج شده: بلاک جنسیس یا پیدایش (Genesis Block)
در سال ۲۰۰۹، مدت کمی بعد از بیرون دادن بیت کوین، ساتوشی اولین بلاک را بر روی بلاک چین بیت کوین استخراج کرد. به این بلاک به عنوان بلاک پیدایش اشاره می شود زیرا بنیان نهادن ارز دیجیتال بیت کوین را ارائه می دهد. ساتوشی قادر بود که تغییرات متعددی را در شبکه بیت کوین در اویل این فرآیند اعمال کند؛ حالا انجام این کار بسیار مشکل شده است و پایگاه کاربری بیت کوین در حد عظیمی رشد کرده است. این حقیقت که هیچ شخص یا گروهی نمی تواند زمان و نحوه ارتقای بیت کوین را تعیین کند به طور مشابهی فرآیند به روز رسانی سیستم را پیچیده تر کرده است.
فورک چیست؟
همانطور که احتمالا میدانید، اطلاعات ثبت شده در بلاک چین قابل تغییر نیستند و وقتی یک بلاک چین فعالیت خود را آغاز میکند، تا زمانی که کاربران آن را بپذیرند، هیچ کس نمیتواند جلوی کار آن را بگیرد. در هر کدام از ارزهای دیجیتال یک سری قوانین که اصطلاحا به آن پروتکل میگوییم توسط برنامه نویسان تعیین شده است و یک بلاک چین براساس همان پروتکل و قوانین تا ابد به کار خود ادامه میدهد. مثلا برای بیت کوین چنین قوانینی تعریف شده: زمان هر بلاک ۱۰ دقیقه باشد – هر بلاک ۱ مگابایت ظرفیت داشته باشد و …
اما اگر کسی با قوانین بیت کوین یا هر ارز دیجیتال دیگری مخالف بود چه؟ اگر در شبکه یک ارز دیجیتال، یک اتفاق بد رخ دهد چه؟ راهحل ساده است. بهروزرسانی یا ایجاد بلاک چین جدید که اصطلاحا به آن فورک میگویند. وقتی گروهی از برنامه نویسان از شرایط و قوانین یک ارز دیجیتال ناراضی باشند یا اینکه شبکه با مشکلاتی مواجه باشد که حل آن ضروری است، راهحلی به نام فورک پیش روی این افراد است. واژه فورک یا انشعاب از پروژههای برنامهنویسی ریشه گرفته است. در حقیقت با کپی کد منبع یک پروژه و ایجاد تغییراتی در آن، برنامهای جدید از دل برنامه قبلی بیرون میآید. از این رو فورک در ارزهای دیجیتال نیز با مفهومی یکسان و با برخی پیچیدگیهای خود به کار میرود.
فورک یا انشعاب معمولاً بهنوعی، آپدیت یا به روزرسانی یک نرمافزار گفته میشود که میتواند به روشی سازگار با قبل (backward-compatible) و یا ناسازگار با قبل (backward-uncompatible) باشد. (درباره این موضوع در ادامه صحبت میکنیم). بهطور خلاصه، واژه فورک یا انشعاب فقط یک اصطلاح برای زمانی است که یک نرمافزار یا یک پروتکل، آپدیت میشود. در حوزهی ارزهای دیجیتال و بلاک چین فورک زمانی اتفاق میافتد که شبکه به دو بخش تقسیم شود.
فورک به چه دلایلی اتفاق میافتد؟
اصلیترین سناریوهایی که موجب رخ دادن فورک میشود به شرح زیر هستند:
راهحلی برای اختلافات فنی
بیت کوین کش یکی از فورکهای بیت کوین است که به دلیل اختلاف نظرهای گسترده درباره مقیاسپذیری بیت کوین انجام شد. گروهی از توسعه دهندگان و ماینرهای بزرگ بیت کوین که از سرعت و کارمزد تراکنشها راضی نبودند، با تغییرات گسترده در قوانین بیت کوین و افزایش سایز بلاک، بلاک چین و نسخه ای جدید از پروتکل را ارائه دادند.
برای برگشت دادن مبالغ از دست رفته
در سال ۲۰۱۶، فقط یک اتریوم وجود داشت اما بعد از رخ دادن هک DAO و از دست رفتن میلیونها دلار از سرمایه کاربران، جامعه اتریوم مجبور به ارائه فورک شد تا بتواند اعتماد مردم را به دست آورد. اتریوم فورک شد، اکثر جامعه به شبکه جدید نقل مکان کردند. نام اتریوم قبلی به اتریوم کلاسیک تغییر یافت و اتریوم جدید شد همین که اکنون در بازار خرید و فروش میشود.
برای اضافه کردن ویژگی و قابلیتهای جدید
یک شبکه بلاک چینی در طول زمان نیازمند بهروزرسانیهای فنی است تا شبکه را از خطرات پیش رو حفظ نماید.
انواع فورک
سافت فورک (Soft fork)
سافت فورک یک بروزرسانی در نرم افزار بوده که با نسخههای قدیمی سازگار (backwards compatible) است. این بدین معناست که شرکتکنندگانی که نرمافزار خود را آپدیت نکرده باشند نیز میتوانند در اعتبارسنجی (Validation) و تایید (Verification) تراکنشها شرکت کنند. پیادهسازی سافت فورک به نسبت آسانتر بوده چراکه تنها نیاز است اکثریت شرکتکنندگان نرمافزار خود را آپدیت کنند. همهی شرکتکنندگان چه نرمافزار خود را آپدیت کرده و چه نکرده باشند، میتوانند بلاکهای چدید را تشخیص دهند و فعالیتهایشان با شبکه سازگار است. نکتهی قابل تامل این است که عملکرد شرکتکنندهای که نرمافزار خود را آپدیت نکرده تحت تاثیر قرار میگیرد. یک مثال برای سافت فورک این است که مثلا سایز بلاکها از ۱ مگابایت به ۸۰۰ کیلوبایت تغییر پیدا کرده است. نودهایی از شبکه که نرمافزار خود را آپدیت نکردهاند در سافت فورک میتوانند تراکنشهای جدید را ببینند. مشکل زمانی به وجود میآید که ماینری که نرمافزار خود را آپدیت نکرده است، بخواهد بلاک جدیدی را ثبت نماید و بلاک او توسط شبکه رد میشود. از این رو سافت فورک یک مکانیزم ارتقاء تدریجی را نشان میدهد که افرادی که نرمافزار خود را آپدیت نکردهاند با محدود شدن قابلیتهایشان، انگیزهی کافی برای اینکار را پیدا کنند.
مثالهایی برای سافت فورک: BIP66: یک سافت فورک برای اعتبارسنجی امضای شبکهی بیت کوین بود.
P2Sh: یک سافت فورک برای اضافه کردن قابلیت آدرسهای چند امضایی بر روی شبکهی بیت کوین بود.
هاردفورک (Hardfork)
هاردفورک مربوط به تغییرات نرمافزاری است که که با نسخههای قدیمی سازگار نیست (not backwards compatible). در این فورک تمامی شرکتکنندگان باید نرمافزار خود را به روزرسانی کنند تا قادر باشند در تایید تراکنشها و اعتبارسنجی آنها شرکت کنند. نودهایی که به روزرسانی را انجام نداده باشند از شبکه جدا شده و نمیتوانند تراکنشهای جدید را تایید کنند. این فورک موجب انشعاب دائمی بلاکچین میشود و تا زمانی که کاربرانی در زنجیرهی قدیمی حضور داشته باشند، دو بلاکچین به صورت جداگانه و همزمان وجود خواهند داشت.
انواع هاردفورک
هاردفورک برنامهریزی شده (Planned Hard Forks)
هاردفورک برنامهریزی شده، یک بروزرسانی در پروتکل است که از ابتدا در نقشهی راه (Roadmap) پروژه در نظر گرفته میشود. از آنجایی که این بروزرسانی در راستای قابلیتها و ویژگیهای بلاک چین میباشد، تمامی شرکتکنندگان به رهبری توسعهدهندگان اصلی به زنجیرهی جدید رفته و نرمافزار خود را بروزرسانی میکنند چراکه این تغییرات در سطح کدنویسی پایهی شبکه صورت میپذیرند. در این فورک زنجیرهی قبلی از بین میرود و دلیلی نیز برای حمایت از آن وجود ندارد. در این فورک، کوین جدیدی به وجود نخواهد آمد.
مثالهای این نوع هاردفورک :فورک مونرو : در ژانویهی ۲۰۱۷، هاردفورکی در شبکهی اتریوم جهت اضافه شدن ویژگی جدیدی به نام حلقهی معاملات محرمانه (RCT) برای بهبود حریم خصوصی و امنیت شبکه، به وقوع پیوست.
هاردفورک بحثبرانگیز (Contentious Hard Forks)
هاردفورک بحثبرانگیز به علت اختلاف نظر بین اعضای شبکه اتفاق میافتد و موجب میشود بخشی از شرکتکنندگان، زنجیرهی جدیدی که از نظر خودشان بهتر است را با تغییرات عمدهای در کد ایجاد کنند. مثالهای هارفورک بحثبرانگیز:
بیت کوین ایکس تی (Bitcoin XT)
Bitcoin XTیکی از اولین هارد فورک های درخور توجه بیت کوین بود. این نرم افزار توسط Mike Hearn در اواخر ۲۰۱۴ راه اندازی شد و هدف از آن شامل کردن چند ویژگی جدید بود که او پیشنهاد داده بود. در حالی که نسخه قبلی بیت کوین اجازه پردازش تا ۷ تراکنش در ثانیه را می داد، هدف Bitcoin XT پردازش ۲۴ تراکنش در ثانیه بود. به منظور نیل به این هدف، پیشنهاد شد که اندازه بلاک از ۱ مگابایت به ۸ مگابایت افزایش پیدا کند.
در ابتدا Bitcoin XT موفقیت را تجربه کرد و بیش از ۱۰۰۰ نود نرم افزار آن را در اواخر تابستان ۲۰۱۵ راه اندازی کردند. اما چند ماه بعد، این پروژه علاقه کاربران را از دست داد و اساسا به صورت پروژه ای مرده درآمد. Bitcoin XT از لحاظ فنی هنوز هم موجود است اما در کل از مقبولیت افتاده است.
بیت کوین کلاسیک (Bitcoin Classic)
وقتی که Bitcoin XT رد شد، بعضی از اعضای جامعه هنوز هم می خواستند که اندازه بلاک افزایش پیدا کند. در نتیجه گروهی از توسعه دهندگان Bitcoin Classic را در اوایل ۲۰۱۶ راه اندازی کردند. بر خلاف XT که پیشنهاد افزایش اندازه بلاک تا ۸ مگابایت را می داد، Classic تمایل داشت که اندازه بلاک را تنها تا ۲ مگابایت افزایش دهد. Classic نیز مانند XT در ابتدا علاقه عموم را به خود جلب کرد و برای چندین ماه در خلال ۲۰۱۶ حدود ۲۰۰۰ نود داشت. این پروژه هنوز هم ادامه دارد و تعدادی از توسعه دهندگان شدیدا از آن حمایت می کنند. اما به نظر می رسد که اکثر افراد جامعه این ارز دیجیتال به سمت گزینه های دیگری رفته باشند.
بیت کوین آنلیمیتد (Bitcoin Unlimited)
این ارز با گذشت چند سال از بیرون دادن آن هنوز هم به صورت یک معما باقی مانده است. توسعه دهندگان این پروژه کد را بیرون دادند اما مشخص نکردند که چه نوع فورکی مورد نیاز است. Bitcoin Unlimited با اجازه دادن به ماینر ها برای تصمیم گیری در مورد اندازه بلاک توسط خودشان، در این فضا خود را متمایز کرد. نود ها و ماینرها اندازه بلاکی را که می پذیرند، محدود می کنند که این اندازه تا ۱۶ مگابایت می تواند برسد. اگرچه مدتی کاربران به این پروژه ابراز علاقه کردند اما در نهایت با شکست بزرگی در جلب مقبولیت عموم کسب کرد.
Segregated Witness یا به اختصار SegWit
توسعه دهنده بیت کوین کور، پیتر وولی (Peter Wuille) ایده SegWit را در اواخر ۲۰۱۵ اعلام کرد. به طور ساده، SegWit قصد داردکه اندازه هر تراکنش بیت کوین را کاهش دهد و به موجب آن اجازه دهد که تراکنش های بیشتری در یک زمان روی دهد. SegWit از لحاظ فنی یک سافت فورک بود اما بعد از پیدایش خود در تحریک هارد فورک ها نقش بسزایی داشت.
بیت کوین کش (Bitcoin Cash)
در واکنش به SegWit، تعدادی از کاربران و توسعه دهندگان بیت کوین تصمیم به شروع یک هارد فورک گرفتند تا از به روز رسانی های پروتکل جلوگیری کنند. بیت کوین کش نتیجه این هارد فورک بود. این ارز از بلاک چین اصلی در آگوست ۲۰۱۷ منشعب شد و در این زمان کیف پول های بیت کوین کش تراکنش ها و بلاک های بیت کوین را رد کردند.
بیت کوین کش موفق ترین هارد فورک بیت کوین تا به حال بوده است. در لحظه این نوشتار، بیت کوین کش پنجمین ارز دیجیتال بزرگ بازار از لحاظ حجم بازار می باشد که بیت کوین کش این جایگاه را مدیون پشتیبانی بسیاری از افراد برجسته جامعه کریپتو و بسیاری از صرافی های مشهور می باشد. بیت کوین کش اجازه بلاک های ۸ مگابایتی را می دهد و پروتکل SegWit را نمی پذیرد.
بیت کوین گلد (Bitcoin Gold)
هارد فورکی بود که چندین ماه بعد از بیت کوین کش در اکتبر ۲۰۱۷ روی داد. هدف ایجاد کنندگان این هارد فورک احیای عملکرد استخراج با کارت گرافیک های اصلی بود. توسعه دهندگان این ارز احساس می کردند که استخراج از لحاظ تجهیزات و سخت افزار مورد نیاز بسیار تخصصی شده است.
یک ویژگی منحصر به فرد هارد فورک بیت کوین گلد Post-mine بود که فرآیندی است که در آن تیم توسعه دهنده بعد از روی دادن فورک ۱۰۰۰۰۰ کوین را استخراج کرد. بسیاری از این کوین ها برای بخشش هایی خاص مورد استفاده قرار گرفتند و توسعه دهندگان اشاره داشته اند که این بخشش ها برای رشد و تامین بودجه اکوسیستم بیت کوین گولد مورد استفاده قرار می گیرند. بخشی از این سکه ها هم برای پرداخت به توسعه دهندگان کنار گذاشته شده اند.
به طور کلی بیت کوین گولد به بسیاری از اصول اساسی بیت کوین پایبند است اما از لحاظ الگوریتم گواه اثبات کاری که ماینر ها نیاز دارند متفاوت از بیت کوین می باشد.
SegWit2x
وقتی که SegWit در آگوست ۲۰۱۷ پیاده سازی شد، توسعه دهندگان یک مولفه دوم را برای ارتقای پروتکل در برنامه داشتند. این اضافه که SegWit2x نام دارد باعث ایجاد هارد فورکی شد که اندازه بلاک ۲ مگابایت را تصریح می کرد. برنامه ریزی شد که SegWit2x به عنوان هارد فورک در نوامبر ۲۰۱۷ اتفاق بیافتد. اما تعدادی از شرکت ها و افراد جامعه بیت کوین که در ابتدا پروتکل SegWit را پشتیبانی کرده بودند، تصمیم گرفتند که از این هارد فورک پشتیبانی نکنند. یکی از دلایل این واکنش نتیجه قابلیت محافظت بازپخش اختیاری در SegWit2x بود؛ این تاثیر برجسته ای بر انواع تراکنشی داشت که فورک جدید می پذیرفت.
در هشتم نوامبر ۲۰۱۷، تیم پشت SegWit2x اعلام کرد که هارد فورک خود را به دلیل اختلاف در میان حامیان قبلی پروژه لغو می کند.
سکههای مشتق شده (Spin-off Coins)
از آنجایی که پروتکل بیت کوین منبع باز است، هر فردی میتواند به کد پایهی آن دسترسی داشته، آن را تغییر دهد و ارز جدیدی را با ویژگیهای مختلفی به وجود آورد. مثلا لایت کوین (Litecoin)، فورکی از بیت کوین بود که با تغییرات زیر به وجود آمد:
زمان ایجاد یک بلاک
زمان ساختن یک بلاک در لایت کوین 2/5 دقیقه است. این زمان برای بیت کوین نزدیک به ۱۰ دقیقه میباشد.
الگوریتم
لایت کوین از الگوریتم اسکریپت(Scrypt) به جای SHA256 استفاده مینماید.
بیشینه سکههای موجود(Max Supply)
این رقم برای لایت کوین ۸۴ میلیون بوده در حالی که برای بلاک چین بیت کوین ۲۱ میلیون میباشد. در زیر برخی از سکههایی که از بلاکچین بیت کوین مشتق شدهاند را آوردهایم:
-
Namecoin
-
Peercoin
-
Litecoin
-
Dogecoin
-
Auroracoin
تاثیر فورک بر قیمت بیت کوین
طی هشت ماه گذشته بیش از ۱۰ فورک برای بیت کوین به انتشار رسیده است اما بحث ما بر سر فورکهای بزرگ است. هرکسی میتواند با تغییر سورس بیت کوین فورک جدیدی از آن ارائه دهد اما موضوع ما بر سر فورکهای اساسی است که تعداد زیادی از غولهای فضای ارز دیجیتال حامی آن باشند. مانند بیت کوین کش و شاید بیت کوین گلد. فورکهای بزرگ میتوانند سرنوشت یک ارز دیجیتال را برای همیشه تغییر دهند؛ آن را نابود یا قدرتش را تا سالها تثبیت کنند.
فرض کنید شخص A مقدار ۳۵۰۰۰ بیت کوین دارد. اگر فرض کنیم هر بیت کوین ۵۰۰۰ دلار قیمت داشته باشد، ارزش داراییهای او ۱۷۵ میلیون دلار میشود. این شخص اخبار و رویدادهای مربوط به ارزهای دیجیتال را به خاطر تاثیراتی که بر روی موقعیت او در این بازار میگذارند را با دقت بررسی میکند. شخص A میداند که فورک چیست و ارز جدیدی مثل بیت کوین کش به وجود خواهد آمد. از آنجایی که این شخص کیف پولی دارد که از فورک بیت کوین کش پشتیبانی میکند، به ازای داراییهایش یعنی ۳۵۰۰۰ بیت کوین، ۳۵۰۰۰ توکن بیت کوین کش به دست میآورد. این مساله به او انگیزه میدهد تا پیش از فورک، بیت کوین بیشتری بخرد چراکه با این فورک او سهم بیشتری در این بازار خواهد داشت. علاوه بر اینکه هر چه تعداد بیت کوینهایش بیشتر شود، بیت کوین کش بیشتری نیز به او تعلق خواهد گرفت. اگر شخص A، یک سرمایهگذار و یا معاملهگر آگاه باشد، تصمیم میگیرد تا موقعیتش را در بازار بیت کوین بالا برده و مثلا پیش از وقوع فورک دارایی خود را به ۵۰۰۰۰ بیت کوین افزایش دهد. در نتیجهی این کار، او ۵۰۰۰۰ بیت کوین کش به دست خواهد آورد. قبل از فورک معمولا قیمت افزایش مییابد اما زمانی که یک فورک در شبکهی یک ارز دیجیتال اتفاق میافتد، ارزش آن نیز در زنجیرهی فورک شده پخش میگردد. به عنوان مثال در ۲۳ ژولای ۲۰۱۷، قیمت بیت کوین از ۲۸۰۰ دلار به ۲۷۰۰ دلار به علت فورک بیت کوین کش، کاهش یافت.
چگونه برای یک فورک آماده شویم
فورکها خیلی اوقات اتفاق میافتند و لازم نیست برای تک تک آنها خود را آماده کنیم. یک فورک زمانی موفق میشود که بتواند نظر اکثریت کاربران را جذب کند. فورکهای مشروع و قانونی معمولا میتوانند محبوبیت لازم را به دست آورده و تاریخ وقوع آنها مشخص است
ارتفاع بلاک (BlockHeight) چیست و چه ارتباطی با زمان وقوع یک فورک دارد؟
برای اجرای یک فورک، یک شماره بلاک مشخص در نظر گرفته میشود. هر چه این بلاکی که فورک از آنجا رخ میدهد، دورتر از بلاک جنسیس باشد، سختتر میتوان فورک را پیشبینی کرد و هر چه به زمان فورک نزدیکتر میشویم، میتوان گفت که دقیقا چه روز و چه ساعتی اتفاق میافتد. این به این علت است که نرخ تشکیل بلاکهای جدید به توان ماینرهای شبکهی بلاکچین بستگی دارد. زمانی که اندازهی بلاک مورد نظر مشخص شد، شبکه تنظیم شده و بلاک چین جدید بر میخیزد. هر تراکنشی که بر روی بلاکچین قدیمی بعد از تعیین اندازهی بلاک فورک شده انجام شود، در بلاک چین جدید معتبر نخواهد بود. بنابراین اگر پس از شماره بلاک مشخص شده، ارز دیجیتال بخرید، به شما دیگر واحدی از ارزهای دیجیتال قبلی تعلق نخواهد گرفت. ارزهای دیجیتال خود را در یک کیف پول امن نگه میدارید و صرافیای که از آن استفاده میکنید باید از کوین جدید و اعطای آن به کاربرانش پشتیبانی کند.
از کیف پولی استفاده کنید که از کوین جدید پشتیبانی میکند. فورکهای قابل اطمینان حتما باید کد منبع خود را پیش از وقوع، منتشر کننند. این به توسعهدهندگان کیف پولها امکان میدهد تا خود را با بازار تطبیق داده و از کوین جدید با اطمینان پشتیبانی کنند. به هنگام استفاده از کیف پولی که جدیدا وارد بازار شده و ادعا دارد از کوین جدید پشتیبانی میکند، بسیار احتیاط کنید. شما هرگز نباید به کیف پول و یا کوین جدیدی که منبع باز نیست و کاربر زیادی ندارد، استفاده کنید. به عنوان یک قانون کلی از انجام ترکنشها در حین یک فورک اصلی خوداری نمایید. تراکنشهایتان را تا زمانی که از امنیت و کارکرد فورک مطمئن نشدید،با ارز جدید انجام ندهید.
برای به دست آوردن سکههای رایگان از فورک بیت کوین باید پیش از مشخص شدن ارتفاع بلاک (block height)، ارز دیجیتال اصلی (که از آن داشته باشید) داشته باشید. توسعه دهندگان زنجیرهی جدید از دفتر کل در یک block height مشخص کپی گرفته و عینا آن را در زنجیرهی جدید تکرار میکنند به همین علت است که به دارندگان بیت کوین در زنجیره ی قدیم معادل دارایی شان، کوین جدید تعلق میگیرد. این زنجیره پس از رشد شبکهی فورک شده مستقل میشود. بعد از مستقل شدن بلاک چین جدید که میتواند روزها، هفتهها و یا ماهها طول بکشد تا کیف پول شما از آن پشتیبانی کند و سکههای جدیدتان را دریافت کنید. اگر مایل هستید سکههای جدید خود را بعد از فورک دریافت کنید ابتدا موجودی بیت کوین خود را به آدرس دیگری منتقل کنید. شما نباید از آدرسی که در آن کوین های فورک نشده هستند، درخواست سکههای جدید بدهید و اینکار حتی میتواند منجر به از دست رفتن سرمایهی اصلیتان شود.
برای دریافت سکههای جدید:
-
پیش از تعیین ارتفاع بلاک برای انشعاب زنجیره، در کیف پولی بمانید که کنترل کلید خصوصی آن را در دست دارید. بعد از تعیین ارتفاع و بلاک فورک شونده، سرمایهی خود را به یک آدرس جدید منتقل کرده ولی از همان کلید خصوصی قبلی استفاده کنید.
-
کیف پول جدیدی که از فورک پشتیبانی میکند را دانلود کنید.
-
کلید خصوصی خود را به کیف پول جدید منتقل نمایید.
جمع بندی
با وجود اینکه هاردفورکها جزء اجتنابناپذیری از ارزهای دیجیتال هستند، برخی از آنها کلاهبرداریهای واقعی بودهاند. اما ما باید به حقوق جامعه برای توسعهی چنین پروژههایی وقتی در یک محیط غیرمتمرکز و منبع باز هستیم، احترام بگذاریم. اگر کسی اصول هاردفورکهای بحث برانگیز را درک نماید، متوجه میشود که جامعه خود مسئول ارزیابی خودش است. شاید ساتوشی ناکاموتو هم زمانی که بیت کوین را میساخت این عقیده را داشت و به همین علت ناپدید شد. اطلاعات نادرست و تصورات غلطی زیادی راجع به هارفورکها، ذات آنها و پیادهسازی و پذیرش آنها از سوی سرمایهداران وجود دارد. این موجب جنجال و بدبینی اجتماع نسبت به چنین پروژههایی میشود. اما به یاد داشته باشید که برخی از این پروژهها مشروع هستند و در برخی مواقع موجب پیشرفت شبکه میشوند. با وجود تمام انتقاداتی که به هاردفورکها میشود اما آنها برای جامعهی کریپتو مفید هستند. با فورکها است که صدای تمامی اعضای این جامعه و انتقادات و پیشنهاداتشان به گوش میرسد. سرمایهگذاران و ماینرها میتوانند با تیم توسعه دهندهی کوین مخالفت کنند. اما این نکته را همیشه به یاد داشته باشیم که ما همه از ایدهی اولیهی ساتوشی ناکاموتو و بیت کوینش به اینجا رسیدهایم. خود ساتوشی ناکاموتو نیز خیلی از ایدههایش از جمله مفهوم اثبات کار را مدیون متفکران پیش از خود است.